Strah

Kada sam bila mala plašila sam se da volim. Moj mali dečiji mozak je svojom nekom logikom shvatio da sve što volim odnese ona koščata dama u crno obučena. I tako nisam nikog volela. Bejah čudno dete. Bez drugarica. Deca me nisu volela, nisam ni ja njih. Jednom se prevarim i zavolim jedno mače. Pojeli ga kerovi lutalice. Ostalo par komadića kože jadnička koje sam uredno sahranila u bašti medj šargrepom. Šargarepa rodila ko nikad. Onda sam se opet prevarila pa zavoleh kuče. Upucali ga lovci, nedelja beše, rano ujutru, mislili da je lutalica. Mama mi kupila konja. I njega sam volela. I on jadan dušu ispustio.
Volela sam i tatu mada se ne sećam. Pričali mi da sam posle njegove smrti stajala na prozoru i čekala ga. Pričali mi i da sam mu trčala u zagrljaj i cičala od radosti kad bi čula bat njegovih koraka pred vratima, ko kuče koje ciči kad mu dolazi gazda. Pričali su mi i da sam dugo svakom čoveku s brkovima trčala u susret misleći da je on. Rekli su mi i da sam kopala rupe po bašti pokušavajući da ga nadjem. Njega je odvela i sakrila koščata dama u crnom. Brata i sestru nisam imala. I njih je odnela koščata dama u crnom. Mnogo je ta pohlepna, sve mi uzela a ništa joj nisam uradila. I tetku mi odnese i teču.
Onda sam porasla. Upoznala sam oca moje dece. I njega sam volela. Al njega nije odnela koščata dama u crnom. Odnela ga flaša. Onda sam se opet prevarila pa zavoleh kuću. Mislila sam kuću ne mogu da ubiju lovci, ne mogu da je raskomadaju kerovi. Ne može da ugine. Prevarila sam se opet. Pobegla sam iz nje sa par krpica i tri deteta.
Volela sam baš i jednu crnu mačku. Em je bila crna, em mi je On doneo. Nema ni nje više. Ljubav joj došla glave. I drvo da zavolim i ono bi se osušilo, čini mi se.

I Njega sam volela. Ljubav tek poče da niče u srcu kad sam ga u snu videla kako pleše sa koščatom damom u crnom. Tog jutra plakala sam kao da je mrtav zaistinski. Od tog dana sam poželela da stalno budem sa njim, da svaku sekundu, minut iskoristim gledajući ga, da ga upijem očima, dodirom. Da se utisnem u njegove grudi i tu zauvek ostanem. Znao je sve moje tajne. Strahove sam mu otćutala. A onda sam jednog zimskog jutra gledajuć sliku njegovu na kojoj kraj njega umesto mene sedi neka druga žena osetila takvu bol koju osećam i danas i pitanje sinu ko munja: šta ćeš da radiš kad ga jednog dana odvede i pod zemlju sakrije koščata dama u crnom, jer hoće garant će ga odvesti beštija, šta ćeš tada da radiš ako sad cviliš ko ranjeno pseto zbog slike koja možda i ne znači ništa, a on živ i zdrav i veseo? Još uvek možeš da ga vidiš, čuješ, dodirneš, osetiš, popričaš…šta ćeš kad nestane sasvim, šta ćeš sa tom ljubavlju u sebi, kud ćeš, kad će i tebi život pri kraju biti?
Te noći sam isplakala tri mora i dva okeana suza i donela odluku. Strah je pobedio. Pobedio je mene, mene koja se ničeg sem Boga ne boji. Strah od smrti, od života, strah od gubitka…

Okopniće njegov otisak sa moje duše, još kako, kao jezuška u snegu. Izbledeće sećanja, i lik ću da mu zaboravim, glas i miris i toplinu dlana i usana. Zaborav manje boli, dodje postepeno. Zaboraviću da ga volim. Manje me je strah zaborava od smrti.
Sve ću ja da preživim, da prebolim i odbolim al kako sa njim zauvek da se rastavim? Kako, kad mi ga otmu iz ruku, iz duše, kako da nastavim?
I sa zmajem ću da se borim, sa avetima i nemanima i svim onim šmizlama što ga jure, al kad ova beštija dodje, šta ću, kud ću? Znam je, ukrašće mi ga dok spavam, djubre jedno koščato…
I opet ću biti sama na ovom svetu.
Strah nam daje snagu; da pobegnemo. I tako…i ja pobegoh. Pobegoh i izgiboh. Navikavam se da živim bez njega dok mi telo mlado i srce jako. Starost kad mi dodje biću daleko od ove ljubavi a on daleko od mene pa kad mi ga smrt otme tek će uzdah da se otme iz grudi i da zadrhti staračka ruka a možda i suza krene i izgubi se u naboranom licu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s